Sortimosi, oprema in inženiring d.o.o
#
Gerbičeva ulica 114, 1000 Ljubljana
#
E-pošta: sortimo@sortimo.si
#
Telefon: (01) 280 88 08    Mobitel: 051/644-296

5S metoda

Sortimo 5S metoda

Metoda 5S je standardiziran proces, ki ob pravilni uporabi ustvari in vzdržuje organizirano, varno, čisto in učinkovito delovno mesto. Seznam 5S je naslednji:

  • Sortiranje: Ločevanje bistvenega od nebistvenega.
  • Sistemizacija: Organiziranje osnovnih orodij, kjer ima vse svoje mesto.
  • Sijaj in čistoča: Čiščenje delovnega območja.
  • Standardiziranje: Vzpostavitev sistema za vzdrževanje in spreminjanje 5S v navado.
  • Samodisciplina: Vzpostavitev varnega in sanitarnega delovnega okolja.

Zakaj implementirati 5S?

Uvedba metod 5S v delovno območje ima številne prednosti. Organizirano delovno območje zmanjšuje prekomerno gibanje in izgubljanje časa pri iskanju pravega orodja. Tudi vizualni vidik metodologije 5S je zelo učinkovit. Ko ima vse svoje mesto, lažje opazimo nekaj manjkajočega ali napačnega. Čisto delovno območje pomaga opozoriti na možne težave ali varnostne nevarnosti. Čista tla pomagajo pri odkrivanju puščanja ali razlitja in preprečuje zdrs in padce. Poleg tega, lahko spodbujanje ljudi k opazovanju in reševanju težav povzroči pozitivno spremembo kulture organizacije. Zato lahko načela 5S izboljšajo kakovost, spodbujajo varnost in spodbujajo nenehne izboljšave.

Sortimo 5S metoda

Cilj metode, ki prihaja iz Japonske, je optimizirati delovna mesta v smislu organizacije in čistoče ter zagotoviti največjo produktivnost. Stojala za kombije SR5 izpolnjujejo vse zahteve za to. Posebne konfiguracijske možnosti, prilagojene delovnim potekom, zagotavljajo maksimalno organizacijo zahvaljujoč porazdelitvi in označevanju orodja, skupaj z integrirano sistematizacijo z uporabo naših kovčkov in BOXX škatel.

Organizacija delovnega mesta Sortimo s 5S metodo

Pravilna organizacija delovnega mesta zagotavlja večjo učinkovitost pri vsakodnevnem delu. Dolgotrajno iskanje v vašem vozilu ali na delovnem mestu se zdi neprofesionalno in stane čas: čas, ki bi ga lahko uporabili bolj donosno. Sortimo organizacijski sistemi na delovnem mestu to težavo premagajo. Ustvarjamo zelo učinkovito delovno okolje, ki prihrani čas in denar ter jamči za profesionalno podobo strankam, zahvaljujoč nalepkam in vložkom za orodja, razvitim na podlagi metode 5S.

Sortiranje

Prostor za shranjevanje in tovor sta omejena, zlasti v vašem vozilu. Še en razlog za prevoz le stvari, ki jih dejansko potrebujete. Stojalo za kombije SR5 ponuja celovit pregled nad vozilom in pomaga pri prepoznavanju orodij ali majhnih sestavnih delov ter njihovo organizacijo. S tem se sprosti več prostora za shranjevanje pri transportu in zmanjša tudi poraba goriva zaradi zmanjšane skupne teže.

Sistemizacija

Delovne procese je mogoče optimizirati s sistematično organizacijo v vozilu, kar skrajša čas, potreben za iskanje in iskanje stvari. Prefinjena razporeditev predmetov pomaga pri učinkovitem dostopu do orodja. Potrebo po vstopu v vozilo lahko na primer odpravimo tako, da pogosto uporabljene predmete postavimo blizu vrat vozila.

Sortimo 5S metoda

Sijaj in čistoča

Čistoča v vozilu skrajša čas dostopa do vsebine, hkrati pa poveča varnost pri delu. Poleg tega čistoča naredi najboljši vtis pri vaših strankah o profesionalnosti vašega dela. Za razliko od neurejenega vozila, strukturirana organizacija s Sortimo v kombijih omogoča preprosto čiščenje tovornega prostora.

Standardiziranje

Določanje standardov v vašem vozilu in delavnici? Sortimo vam ponuja popolno rešitev za to! Z uporabo barvnih kod na prvi pogled prepozna, kam stvari spadajo. Strukturo je mogoče individualno določiti. Sistematična uporaba kovčkov in škatel omogoča tudi standardizacijo in zagotovitev, da se vse skupaj ujema! L-BOXX je na primer rešitev za pakiranje orodij in potrošnega materiala, ki se pogosto uporabljajo.

Samodisciplina

Nenehno izboljševanje je del metode 5S. Zaradi tega je treba vaše delovne procese vedno kritično pregledati, da bi povečali potencial za izboljšave. Prilagodljivost regala za kombije SR5 omogoča številne možnosti prilagajanja, zato ga je mogoče prilagoditi, da ustreza nenehno spreminjajočim se zahtevam dela.

Sortimo 5S metoda

Naše rešitve

Insertne škatlice

Škatlice omogočajo fleksibilnost, zahvaljujoč možnosti dodatnega pregrajevanja in s tem individualne personalizacije postavitve škatlic.

 
 

Nalepke

Individualno označevanje polic, predalov in BOXX-škatel.

Barvno kodiranje zagotavlja preprost in hitrejši proces dela zaradi takojšnje najdbe potrebnega orodja. Nalepke so odporne na vlago, se ne strgajo in imajo močno lepilo.

Vložne pene

Širok nabor možnosti integracije v Sortimo L-BOXX, T-BOXXes G, kovinske omarice in predale sistema regalov Sortimo in WorkMo, naredijo te vložke zanesljive pripomočke, ki pomagajo ustvariti red, prilagodljivost in izboljšati vaš proces dela. Da kakšno orodje manjka, je mogoče takoj opaziti, kar preprečuje drago izgubo ali pozabljanje orodja.